The No.1 Website for Pro Audio
 All  This Thread  Reviews  Gear Database  Gear for sale     Latest  Trending
Problem with my DI Signal
Old 24th January 2015
  #1
Here for the gear
 
Rasmus321's Avatar
 

Problem with my DI Signal

Something seems to be wrong with my DI signal when tracking guitar.. I am using emg 81/85 pickups and my soundcard is focusrite scarlet 2i.
I have been trying to practice mixing downloading multitracks and I'm pretty satisfied with the result, but.. when I am recording with my own
guitar the di signal doesnt sound close to any of the di's ive been practicing mixing on. My di signal makes the distortion noisy,
lacking lowend and mids, really squeaky sounding.

Anyone got an idea of what the problem might be? I'll be linking to a sample of my di signal below:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/48392485/DI.wav

And this is an example of the di signals I have been mixing (wich someone else recorded)

https://dl.dropboxusercontent.com/u/...a-%20Pulse.wav
Old 24th January 2015
  #2
Gear Nut
 
woda's Avatar
 

What is coming to my mind is:
do you connect your guitar to interface by ts --> xlr cable?
are batteries still in good condition?
impedance problem?

for me the sound is rather out of high tones.
woda
Old 25th January 2015
  #3
Here for the gear
 
Rasmus321's Avatar
 

I connect my guitar to the instrument input of my soundcard.
Hmm good question, they should be, but not sure. Do you think getting a DI-box would solve my problem?
Old 25th January 2015
  #4
Here for the gear
 
Rasmus321's Avatar
 

How do I know if there's a problem with impendance?
Old 25th January 2015
  #5
Gear Nut
 
woda's Avatar
 

I listened to the tracks one more and your track is not lacking hi frequencies.

Quote:
I connect my guitar to the instrument input of my soundcard.
there is switch on panel line - inst in your case should be set to inst

Also you can check second channel, if the problem persists.

Quote:
How do I know if there's a problem with impendance?
by sound, lack of hi frequencies, lack of low frequencies and distortion,
it's instrument - cable - preamp dependent.
Old 26th January 2015
  #6
Here for the gear
 
Rasmus321's Avatar
 

hmm okey, I always have it set to instr, tried line in to put wasnt any improvement.. I have an old sound card at my parents, I'll try that and another guitar as well and try to figure out what seems to be the problem
Old 31st January 2015
  #7
Gear Nut
 
woda's Avatar
 

Quote:
Originally Posted by Rasmus321 View Post
hmm okey, I always have it set to instr, tried line in to put wasnt any improvement.. I have an old sound card at my parents, I'll try that and another guitar as well and try to figure out what seems to be the problem
try to connect your guitar with dibox, as I found in internet, your interface impedance is 10kohm and guitar pickups is also 10kohm, engineers propose ratio 10:1 or more.
Post Reply

Welcome to the Gearslutz Pro Audio Community!

Registration benefits include:
  • The ability to reply to and create new discussions
  • Access to members-only giveaways & competitions
  • Interact with VIP industry experts in our guest Q&As
  • Access to members-only sub forum discussions
  • Access to members-only Chat Room
  • Get INSTANT ACCESS to the world's best private pro audio Classifieds for only USD $20/year
  • Promote your eBay auctions and Reverb.com listings for free
  • Remove this message!
You need an account to post a reply. Create a username and password below and an account will be created and your post entered.


 
 
Slide to join now Processing…
Thread Tools
Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Forum Jump
Forum Jump