Holiday shop via this link to support the forum!
Cubase 7 - Strange Ext.FX behaviour
Old 23rd September 2013
Gear nut
MetaP's Avatar

Thread Starter
Cubase 7 - Strange Ext.FX behaviour


here's my problem:
I have an analog filter - actually it's a MAM mb33 (303 clone, with audio input) - which I want to use to fatten up vst synths.
So I've set up the external effect like it should be: mono input, mono output -- with the right in/output configuration on my interface (don't know if it matters, it's a focusrite saffire pro 40)

When I inserted the External FX on the vst synth, I suddenly had a split signal: the filter-processed signal on the left (I can hear the filter work when I turn the knobs), and the dry vst synth on the right.
So i thought: okay, its a mono FX, so maybe that's why I'm getting the split signal.
Then I routed the vst synth into a mono group track, and inserted the external FX on that channel. suddenly I don't hear the vst synth anymore --- I just hear a strange low-octave saw buzz every time I hit a note??
I can exclude the option that the mb33 is playing, because it doesn't matter which note I play, the sound is always the same (except when I play around with the filter, then it changes accordingly, but is quite distorted). Also when I plug in a jack into the filter input of the mb33 it disconnects the oscillator, and I shouldn't be able to hear it anyway..

Then I created an FX channel, inserted the external FX and made a send from the vst synth onto that channel, and I got the same weird sound... The filter seems to react a little differently to different notes I play, but the difference is barely noticeable --- it's like I play a chord, and the change the highest note of this chord but with extremely low velocity..

Does anybody have a clue why this might be happening?
thx in advance
Old 23rd September 2013
Gear nut
MetaP's Avatar

Thread Starter
any advice?
Old 29th September 2013
Gear nut
MetaP's Avatar

Thread Starter
Old 29th September 2013
Lives for gear
Arichlsss's Avatar
I have seen that when inserting a mono efx on a stereo channel
Loading mentioned products ...
Post Reply

Welcome to Gearslutz Pro Audio Forum!

Registration benefits include:
  • Ability to make and reply to posts
  • Access to members-only giveaways & competitions
  • Interact with VIP industry experts in our guest Q&As
  • Access to members-only sub forum discussions
  • Access to members-only Chat Room
  • Get instant lifetime access to the world's best private pro audio Classifieds for only USD $20
  • List your eBay auctions for free
  • Remove this message!
You need an account to post a reply. Create a username and password below and an account will be created and your post entered.

Slide to join now Processing…
Thread Tools
Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Forum Jump
Register FAQ Search Today's Posts Mark Forums Read Search