The No.1 Website for Pro Audio
 All  This Thread  Reviews  Gear Database  Gear for sale     Latest  Trending
Cubase 10 - Battling Tempo Detection !?
Old 31st May 2019
  #1
Lives for gear
Cubase 10 - Battling Tempo Detection !?

Hello,

I have a project that wasn't recorded to the grid. My client's drummer just quit her band, and she wants me to replace/re-record the drum tracks(I'm a drummer). I know how to let Cubase detect tempo, and create a tempo track. I also am aware of having the project sync to the tempo track, ect.

My problem is that, for whatever reason, Cubase is analyzing a certain section of the song differently, even though it's the same tempo. The arrangement gets a lot busier in that part of the song, and Cubase assigns a very different tempo to that section, with a cut time meter. When I then go and try to select a specific tempo, all is fine until it gets to that part of the song, then it slows down emmensly.

Anyone have a clue what's going on here, and moreover, how to fix this?

Thanks,
Marc
Old 31st May 2019
  #2
Quote:
Originally Posted by LSP View Post
Hello,

I have a project that wasn't recorded to the grid. My client's drummer just quit her band, and she wants me to replace/re-record the drum tracks(I'm a drummer). I know how to let Cubase detect tempo, and create a tempo track. I also am aware of having the project sync to the tempo track, ect.

My problem is that, for whatever reason, Cubase is analyzing a certain section of the song differently, even though it's the same tempo. The arrangement gets a lot busier in that part of the song, and Cubase assigns a very different tempo to that section, with a cut time meter. When I then go and try to select a specific tempo, all is fine until it gets to that part of the song, then it slows down emmensly.

Anyone have a clue what's going on here, and moreover, how to fix this?

Thanks,
Marc
Ctrl + T and edit the tempo track manually?
Old 31st May 2019
  #3
Lives for gear
Haven't used Ctrl + T, but have just manually tried highlighting and moving the problem section even with the rest of the tempo track,...and even though it's visually at the same basic tempo, it just slows down way slower than the rest of the song. Very strange behaviour for sure. I figure it has to have something to do with the calculation during the "busy" section of the song.
Post Reply

Welcome to the Gearslutz Pro Audio Community!

Registration benefits include:
  • The ability to reply to and create new discussions
  • Access to members-only giveaways & competitions
  • Interact with VIP industry experts in our guest Q&As
  • Access to members-only sub forum discussions
  • Access to members-only Chat Room
  • Get INSTANT ACCESS to the world's best private pro audio Classifieds for only USD $20/year
  • Promote your eBay auctions and Reverb.com listings for free
  • Remove this message!
You need an account to post a reply. Create a username and password below and an account will be created and your post entered.


 
 
Slide to join now Processing…
Thread Tools
Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Forum Jump
Forum Jump