Pro Tools Instrument Track No Sound
Old 1st March 2009
  #1
Guitar/Vox of Skyway Ave.
 
MikeTSH's Avatar
 

Thread Starter
Pro Tools Instrument Track No Sound

It's just suddenly stopped working, I've tested on a MIDI track - the keyboard is found and fine by Pro Tools, as is the RTAS Instrument I'm trying to use, but when I set up an instrument track and press the keyboard - no sound. How do I fix this?
Old 1st March 2009
  #2
Lives for gear
 
AnthonyRochester's Avatar
 

is it protools LE, where you have to switch off low latency monitoring to get things like that to work?
Old 1st March 2009
  #3
Lives for gear
Check your preferences - in the MIDI preferences, make sure that 'Default Thru Instrument' is set to 'First selected MIDI track'. You should get audio if the track is selected.
Old 1st March 2009
  #4
Lives for gear
 
colinmiller's Avatar
 

Sometimes it can happen if there is no input assigned to the instrument track. It may have to be assigned even though there is nothing to input into it.
Old 1st March 2009
  #5
Lives for gear
 

check that midi through is checked
Old 1st March 2009
  #6
Guitar/Vox of Skyway Ave.
 
MikeTSH's Avatar
 

Thread Starter
I checked everything you guys said to do and still no audio =/ Everything you said to do was already done. As I said, one day it just randomly stopped making any noise.
Old 1st March 2009
  #7
Guitar/Vox of Skyway Ave.
 
MikeTSH's Avatar
 

Thread Starter
Bugger just tested it - it works with other synths, just not Superior Drummer 2.0
Old 1st March 2009
  #8
Guitar/Vox of Skyway Ave.
 
MikeTSH's Avatar
 

Thread Starter
Bump - there is help needed dearly because this needs to be set up within the next to hours for someone who's coming over to program some drums - How do I set up Superior Drummer in Pro Tools?
Old 1st March 2009
  #9
Lives for gear
 
picksail's Avatar
 

Try placing a standard Digi EQ3 as the first insert.

Now activate your intended soft-synth.

This has happened to me with some of the NI plugs, mainly Guitar Rig.
Old 1st March 2009
  #10
Guitar/Vox of Skyway Ave.
 
MikeTSH's Avatar
 

Thread Starter
Basically, when I click on the drums with my mouse, SOUND is there, and you can see the meters moving. When I go over to my MIDI interface, it doesn't make any noise, but I know it's working because a) tested it in other DAW's perfectly fine, but need Pro Tools because this guys familiar with it and b) I opened a MIDI track in PT and pressed the keyboard and it showed I was pressing notes.
Old 1st March 2009
  #11
Guitar/Vox of Skyway Ave.
 
MikeTSH's Avatar
 

Thread Starter
Here's a screen
Attached Thumbnails
Pro Tools Instrument Track No Sound-superiorgif.gif  
Old 1st March 2009
  #12
Lives for gear
 
Ben B's Avatar
 

Quote:
Originally Posted by MikeTSH View Post
Basically, when I click on the drums with my mouse, SOUND is there, and you can see the meters moving. When I go over to my MIDI interface, it doesn't make any noise, but I know it's working because a) tested it in other DAW's perfectly fine, but need Pro Tools because this guys familiar with it and b) I opened a MIDI track in PT and pressed the keyboard and it showed I was pressing notes.
There wouldn't be 'sound' at your MIDI interface. Did you check your audio interface?

-Ben B
Old 1st March 2009
  #13
Guitar/Vox of Skyway Ave.
 
MikeTSH's Avatar
 

Thread Starter
No what I mean is there's no audable output from my computers when I press the keys on my interface. Guess what though - I open up SONAR in desparation thinking, Hmm, this'll have to do, and lo-and-behold Pro Tools suddenly allows me to use my MIDI interface and all is well. One problem - how do I quantize?
Old 1st March 2009
  #14
Lives for gear
 
picksail's Avatar
 

Quote:
Originally Posted by MikeTSH View Post
- how do I quantize?
Option+0
Old 2nd April 2011
  #15
krs
Lives for gear
 
krs's Avatar
 

Quote:
Originally Posted by picksail View Post
Try placing a standard Digi EQ3 as the first insert.

Now activate your intended soft-synth.

This has happened to me with some of the NI plugs, mainly Guitar Rig.
that tip is gold thanks thumbsup
Old 2nd April 2011
  #16
Moderator
 
Trev@Circle's Avatar
If you havent got the instrument track working you could always do it the old fashioned way by putting the instrument on a midi track and then bussing to an audio track.

Hahah! I just spotted that the question was asked a very long time ago so I'm guessing the OP got it sorted by now Oh well, I'll leave the comment for posterity anyway.
Post Reply

Welcome to Gearslutz Pro Audio Forum!

Registration benefits include:
  • Ability to make and reply to posts
  • Access to members-only giveaways & competitions
  • Interact with VIP industry experts in our guest Q&As
  • Access to members-only sub forum discussions
  • Access to members-only Chat Room
  • Get instant lifetime access to the world's best private pro audio Classifieds for only USD $20
  • List your eBay auctions for free
  • Remove this message!
You need an account to post a reply. Create a username and password below and an account will be created and your post entered.


 
 
Slide to join now Processing…
Thread Tools
Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Similar Threads
Thread
Thread Starter / Forum
Replies
essence / Rap + Hip Hop engineering & production
1
tzujan / Music Computers
0
MACHINE / Music Computers
2

Forum Jump
 
Register FAQ Search Today's Posts Mark Forums Read Search