Gearslutz

Gearslutz (https://www.gearslutz.com/board/)
-   Apple Logic Pro (https://www.gearslutz.com/board/apple-logic-pro/)
-   -   Quantize Audio not working Logic Pro X (https://www.gearslutz.com/board/apple-logic-pro/1284468-quantize-audio-not-working-logic-pro-x.html)

stevetothink 26th October 2019 08:53 PM

Quantize Audio not working Logic Pro X
 
I've spend the last 6 hours searching the web and experimenting with no luck. I'm having problems quantizing a bass track to the tempo map in Logic Pro. It keeps moving the bass line way out of wack instead of syncing it. Is there anyone out there who knows how to do this and would be willing to do a screen share to show me what I'm doing wrong?

Mendocino beano 30th October 2019 01:28 AM

Hey, sorry for your hang up there, I’m genuinely interested and not trying to be rude, why spend 6 hours researching quantizing a bass part? Seems you could play it right in less than that amount of time and avoid the headache you have right now. The reason I ask, is won’t your bass part sound mangled once you quantize the audio file? Or are you talking about quantizing midi?

I’d say it sounds like what you’re trying to quantize is not lined up to the grid properly- IE tempo is matched to project tempo and first beat is coming in at the right place, at the beginning of a bar.

H-Rezz 30th October 2019 09:47 AM

Quote:

Originally Posted by stevetothink (Post 14287229)
I've spend the last 6 hours searching the web and experimenting with no luck. I'm having problems quantizing a bass track to the tempo map in Logic Pro. It keeps moving the bass line way out of wack instead of syncing it. Is there anyone out there who knows how to do this and would be willing to do a screen share to show me what I'm doing wrong?

Have you quantised audio before, but now it is not working?

stevetothink 7th November 2019 02:52 AM

Quote:

Originally Posted by Mendocino beano (Post 14293208)
Hey, sorry for your hang up there, I’m genuinely interested and not trying to be rude, why spend 6 hours researching quantizing a bass part? Seems you could play it right in less than that amount of time and avoid the headache you have right now. The reason I ask, is won’t your bass part sound mangled once you quantize the audio file? Or are you talking about quantizing midi?

I’d say it sounds like what you’re trying to quantize is not lined up to the grid properly- IE tempo is matched to project tempo and first beat is coming in at the right place, at the beginning of a bar.

Thanks for your reply. Yup - re-recording it would be MUCH faster but I'm not the bass player so I don't want to go down that path unless I have to. Also, the bass part is just an example of the larger problem I was experiencing. I wanted to make sure I know how to fix this for other elements/ future scenarios as I suspected I was doing something wrong.

Your feedback about the quantize not being lined up to the grid is the issue. I was able to quantize the parts that had issues and I'm back in business.

Thanks!

H-Rezz 7th November 2019 03:03 AM

Quote:

Originally Posted by stevetothink (Post 14307964)
Thanks for your reply. Yup - re-recording it would be MUCH faster but I'm not the bass player so I don't want to go down that path unless I have to. Also, the bass part is just an example of the larger problem I was experiencing. I wanted to make sure I know how to fix this for other elements/ future scenarios as I suspected I was doing something wrong.

Your feedback about the quantize not being lined up to the grid is the issue. I was able to quantize the parts that had issues and I'm back in business.

Thanks!

Hi SteveToThink just making sure you know quantizing audio in Logic X takes place in your Event List!