Gearslutz

Gearslutz (https://www.gearslutz.com/board/)
-   Avid Pro Tools (https://www.gearslutz.com/board/avid-pro-tools/)
-   -   Melodyne Edit - cut out measures with shuffle? (https://www.gearslutz.com/board/avid-pro-tools/1275071-melodyne-edit-cut-out-measures-shuffle.html)

cruisemates 9th August 2019 09:39 PM

Melodyne Edit - cut out measures with shuffle?
 
I have a completed song where I have the lead vocal using Melodyne 4 as a live plugin (on the channel). It works great except for one thing, I cannot find a way for the melodyne to follow my edit when I attempt to remove entire sections of the song using SHUFFLE edit.

IOW: I am in my PT session and I highlight 6 measures on the grid lines and in shuffle mode select "delete" - the measures all disappear and the remaining measures move forward, but the Melodyne plugin does NOT delete the tracks - it does not follow the edit mode of ProTools.

I am in PT 10 and using Melodyne 4.

Is the a setting in Melodyne I am missing? Or, is there a way I can just highlight the tracks I want deleted in Melodyne and delete them in a "shuffle" manner, or else just select everything I want to delete, cut it, and then pull everything else that follows forward to the proper spot?

jwh1192 9th August 2019 10:51 PM

Quote:

Originally Posted by cruisemates (Post 14140909)
I have a completed song where I have the lead vocal using Melodyne 4 as a live plugin (on the channel). It works great except for one thing, I cannot find a way for the melodyne to follow my edit when I attempt to remove entire sections of the song using SHUFFLE edit.

IOW: I am in my PT session and I highlight 6 measures on the grid lines and in shuffle mode select "delete" - the measures all disappear and the remaining measures move forward, but the Melodyne plugin does NOT delete the tracks - it does not follow the edit mode of ProTools.

I am in PT 10 and using Melodyne 4.

Is the a setting in Melodyne I am missing? Or, is there a way I can just highlight the tracks I want deleted in Melodyne and delete them in a "shuffle" manner, or else just select everything I want to delete, cut it, and then pull everything else that follows forward to the proper spot?

i think your solution is to Record the Melodyne Track toand auydio track then you can do what you ask ... since MEL has taken your audo into itslef you cannot do any edits until you record it .. make sense ??

richbreen 10th August 2019 03:43 PM

2 ways: Commit Melodyne's audio to the track and then disable it before the shuffle edit. Or, if the session is locked to the bar/beat grid and Melodyne is locked to that, you may be able to go into melodyne and delete the analyzed audio from the unwanted section and then select everything after it in melodyne and drag or cut/paste it to the correct place while snapping to bar/beat - I do not believe Melodyne has a "shuffle" edit mode (though I'd love to be told I'm wrong). Either way is a bit cumbersome.

best,
rich

cruisemates 29th August 2019 10:02 PM

I figured out the easiest thing was to commit the melodyne tracks to audio and then to make the shuffle edits. If I wanted to do MORE work in melodyne I then had to open a new melodyne session and transfer the new audio track to a new melodyne session.