The No.1 Website for Pro Audio
 Search This Thread  Search This Forum  Search Reviews  Search Gear Database  Search Gear for sale  Search Gearslutz Go Advanced
The New Yamaha MMP1 Monitor Device
Old 28th October 2018
  #31
Gear Addict
 
Emanuel23's Avatar
 

Attached is a picture from the Yamaha MMP1 product page, and it made me wonder;
is Dante on the MMP1 restricted to 48kHz, can anyone confirm?
Attached Thumbnails
The New Yamaha MMP1 Monitor Device-mmp1_overview_signal_flow_1200.jpg  
Old 28th October 2018
  #32
Lives for gear
 

In the Operation Manual (pages 19 and 20 and elsewhere) it is inferred it is not. I can go greater than 96k

That diagram is showing 1-64 @ 48k because when you go up, you half the channels (1-32 @ 96k and 1-16 @192k)
There's mention of what happens to the mapping matrix as you go to higher sample rates for this reason. This is standard Dante behaviour.
The diagram is just being clear that you get 64 channels only at 48k (or lower).
Old 28th October 2018
  #33
Gear Addict
 
Emanuel23's Avatar
 

Quote:
Originally Posted by pentagon View Post
In the Operation Manual (pages 19 and 20 and elsewhere) it is inferred it is not. I can go greater than 96k

That diagram is showing 1-64 @ 48k because when you go up, you half the channels (1-32 @ 96k and 1-16 @192k)
There's mention of what happens to the mapping matrix as you go to higher sample rates for this reason. This is standard Dante behaviour.
The diagram is just being clear that you get 64 channels only at 48k (or lower).
Thanks Pentagon. I downloaded the MMP1 editor, faked a setup in 96k, and indeed; the Dante channels were still there, albeit only 32 showed up instead of the 64 @ 48k .
Old 28th October 2018
  #34
Gear Addict
 
Emanuel23's Avatar
 

It would be handy if channels from the channel strip could be stereo linked, so that levels and EQ + compression of those channels work together. Am trying to get through to Yamaha Support on this as a feature request, but they seem to be hard to reach.
Old 4th April 2019
  #35
Lives for gear
 

For anyone stumbling on this thread, a firmware update changed the 50ms max lip sync delay to 300ms max.
Also, the lip sync delay is a global delay only for the main output (across all main output speakers)

The other delay is found in speaker management (not channels.) And I believe the max is still 30 ms for that one. I haven't seen a change.
Old 4th April 2019
  #36
Gear Addict
 
Emanuel23's Avatar
 

Quote:
Originally Posted by pentagon View Post
For anyone stumbling on this thread, a firmware update changed the 50ms max lip sync delay to 300ms max.
Also, the lip sync delay is a global delay only for the main output (across all main output speakers)

The other delay is found in speaker management (not channels.) And I believe the max is still 30 ms for that one. I haven't seen a change.
Good call Pentagon, thanks for the update.

We are still considering this unit for our setup.

I've spoken with Yamaha support a while back and requested two things:

- increasing the speaker alignment delay to support at least 50 ms
- the possibility to stereo link the channel strips

They were considering it but nothing happened yet.

In the mean while we are looking into other solutions as well; the freshly released Merging Anubis looks interesting.
Old 18th April 2019
  #37
Lives for gear
 

is anyone using the MMP1 analog outs? I'm finding a tremendous amount of hiss (white noise) on the outputs. Cables, etc. do not seem to be the culprit and when the MMP1 changes modes (like flipping sample rates) it temporarily stops producing that white noise/hiss until it starts processing again.
Old 18th April 2019
  #38
Lives for gear
 
Fredo's Avatar
 

No issues whatsoever here. And most certainly not hiss. This thing is super quiet.

Fredo
Temple Of Tune
Belgium
Old 18th April 2019
  #39
Lives for gear
 

Quote:
Originally Posted by Fredo View Post
No issues whatsoever here. And most certainly not hiss. This thing is super quiet.

Fredo
Temple Of Tune
Belgium
Just to verify, you are using the analog outs to go to speakers?

If so and you have no noise, I may have a defective unit and will contact Yamaha for a replacement. It's very noticeable (and with 8 channels all having it, annoying)
Old 18th April 2019
  #40
Lives for gear
 

Quote:
Originally Posted by pentagon View Post
is anyone using the MMP1 analog outs? I'm finding a tremendous amount of hiss (white noise) on the outputs. Cables, etc. do not seem to be the culprit and when the MMP1 changes modes (like flipping sample rates) it temporarily stops producing that white noise/hiss until it starts processing again.
sounds strange... - how do you feed signals into the unit and did you level match outputs to active speakers in the analog domain?
Old 18th April 2019
  #41
Lives for gear
 

Quote:
Originally Posted by deedeeyeah View Post
sounds strange... - how do you feed signals into the unit and did you level match outputs to active speakers in the analog domain?
Analog inputs.
But that doesn't matter --- even with no inputs connected the noise exists on the output channels.

Yes, the speakers are level matched, If we move the speakers' dsub to any other monitor controller box (we have a few in the racks) there are no issues. Only the MMP1 does it, And as I mentioned, the noise stops if the MMP1 has to change processing for any reason (like a sample rate change) and then comes back.

Measuring the change in noise floor, we're talking a shift of 20 dB per speaker channel by the MMP1. (measuring the output into an interface's input via analog, input measured going from -105 dBFs to -85 dBFs)
Old 18th April 2019
  #42
Lives for gear
 
Fredo's Avatar
 

Quote:
Originally Posted by pentagon View Post
Just to verify, you are using the analog outs to go to speakers?

If so and you have no noise, I may have a defective unit and will contact
Yes.

All 8 of them go to our lower level speakers (5.1/ 7.1).
We have another 8 send from the MMP1's AES to our old trusted Apogee AD8000 to power our high level speakers (Auro3D & Atmos)
There is absolutely no difference in noise. In fact, there isn't any.


Good luck!
Fredo
Old 18th April 2019
  #43
Lives for gear
 

Quote:
Originally Posted by pentagon View Post
Analog inputs.
But that doesn't matter --- even with no inputs connected the noise exists on the output channels.

Yes, the speakers are level matched, If we move the speakers' dsub to any other monitor controller box (we have a few in the racks) there are no issues. Only the MMP1 does it, And as I mentioned, the noise stops if the MMP1 has to change processing for any reason (like a sample rate change) and then comes back.

Measuring the change in noise floor, we're talking a shift of 20 dB per speaker channel by the MMP1. (measuring the output into an interface's input via analog, input measured going from -105 dBFs to -85 dBFs)
must be faulty then...

(i've been using multiple yamaha dme64n and 24n for many years in both installations and studios without any issues ever; i switched to lake processing though, still inside the dme64n and use euphonix and/or rme for conversion to analog)
Old 19th April 2019
  #44
Gear Head
 
Janus's Avatar
 

I use the MMP-1 Dante out, so not the analog outputs.
No problems whatsoever.
Although I noticed the output of the MMP-1 is very high level..
Old 19th April 2019
  #45
Lives for gear
 
Fredo's Avatar
 

Quote:
Originally Posted by Janus View Post
...
Although I noticed the output of the MMP-1 is very high level..
How would that work?
Digital is digital, and analog has the norma -10dB / +4dB settings.
As said, I have n AD8000 alongside, and there is no difference whatsoever.

Fredo
Old 19th April 2019
  #46
Lives for gear
 

pretty hot analog output (+24dBu): not all acticve speakers/amps take that well without attenuation/impedance matching or they produce much hiss...
Topic:
Post Reply

Welcome to the Gearslutz Pro Audio Community!

Registration benefits include:
  • The ability to reply to and create new discussions
  • Access to members-only giveaways & competitions
  • Interact with VIP industry experts in our guest Q&As
  • Access to members-only sub forum discussions
  • Access to members-only Chat Room
  • Get INSTANT ACCESS to the world's best private pro audio Classifieds for only USD $20/year
  • Promote your eBay auctions and Reverb.com listings for free
  • Remove this message!
You need an account to post a reply. Create a username and password below and an account will be created and your post entered.


 
 
Slide to join now Processing…
Thread Tools
Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Forum Jump
Forum Jump