The No.1 Website for Pro Audio
Soundtracs PC Midi. Noisy Tape Outs/Group.
Old 9th November 2009
  #1
Gear Head
 

Question Soundtracs PC Midi. Noisy Tape Outs/Group.

Hi All,

Are there any Soundtracs PC Midi users out there that could affirm whether the Tape Outs/Groups are noisy or not on this console?

I have just purchased one in very good cosmetic condition.
The master buss, channels and monitor are very quiet and good sounding even though it is all stock...yes I know they can be upgraded with LT opamps but I'm not there yet!

However... when I subgroup to the busses on either 1-8 or 9-16, and monitor the group or use the Tape Outs, there is a lot of hiss/hash in the mix and at the Tape Outs.

This problem is only on the first 16 channels, as 17-24 do not have access to a buss.

I cannot see how this would have been acceptable as a recording buss in its day, especially to tape, so am assuming something is awry.

The schematic shows part of a TL074 quad amp as being the summing part feeding another TL074 as the Tape out buffer.

thanks in advance.

Barks
Old 13th November 2009
  #2
Gear Head
 

Ok, it is obviously only mine that has this problem LOL!

Any way, so that there is some useful information for the archives, I resolved the issue which was a badly implemented modification.

As stock, the console is a hybrid 16 buss design, except that busses 1-8 only work with modules 1-8 to the left of the master and busses 9-16 only work with modules 9-16 to the right of the master. 17-24 can buss across to 9-16 as well.

1-8 and 9-16 are not connected.

There is a mod where you can convert the architecture so that all channels get picked up by modules 1-8 in a regular 8 buss way.
This is implemented by connecting tiny connecting leads between the 1-8 and 9-16 ribbons via a daughter board at the master module.

Once this is done, module 9-16 need to be put into "Local Mode" by moving the link leads on each module to position 1.

This way only monitors on 1-8 can hear any signal being bussed.

My particular console had a mod done to enable all the channels to route to modules 1-8 as above, BUT modules 9-16 were still configured to buss to themselves.

What happened was that whenever a monitor or buss was assigned to the mix, you were hearing two buss amps at the same time instead of one.

Hence the massive noise issue.

I have attached a picture for reference of the desk prior to my purchasing it.
Attached Thumbnails
Soundtracs PC Midi. Noisy Tape Outs/Group.-cimg0265.jpg  
📝 Reply
Post Reply

Welcome to the Gearslutz Pro Audio Community!

Registration benefits include:
  • The ability to reply to and create new discussions
  • Access to members-only giveaways & competitions
  • Interact with VIP industry experts in our guest Q&As
  • Access to members-only sub forum discussions
  • Access to members-only Chat Room
  • Get INSTANT ACCESS to the world's best private pro audio Classifieds for only USD $20/year
  • Promote your eBay auctions and Reverb.com listings for free
  • Remove this message!
You need an account to post a reply. Create a username and password below and an account will be created and your post entered.


 
 
Slide to join now Processing…
🖨️ Show Printable Version
✉️ Email this Page
🔍 Search thread
♾️ Similar Threads
🎙️ View mentioned gear
Forum Jump
Forum Jump