TLM49 requires ridiculous amount of gain?
Deadmeat
Thread Starter
#1
18th May 2007
Old 18th May 2007
  #1
Gear addict
 
Deadmeat's Avatar
 
Joined: Feb 2007
Location: Silver Spring, MD
Posts: 339

Thread Starter
TLM49 requires ridiculous amount of gain?

Is it just my TLM49, or are your guys experiencing the same thing – This mic requires about twice as much gain as most other mics in my locker. I consistently have to hit this thing with unbelievably high gain before it delivers a decent level. I’m wondering if they are all this way, or maybe mine has some problems? Tried with several good preamps, and always get the same result.Obviously the high gain brings the noise floor up above what most of my other mics produce at the same output level.
Deadmeat
Thread Starter
#2
21st May 2007
Old 21st May 2007
  #2
Gear addict
 
Deadmeat's Avatar
 
Joined: Feb 2007
Location: Silver Spring, MD
Posts: 339

Thread Starter




........anybody?
Emi
#3
21st May 2007
Old 21st May 2007
  #3
Emi
Gear maniac
 
Emi's Avatar
 
Joined: Sep 2006
Location: Madrid
Posts: 277

I just recorded an album using the TLM 49 on voice trough a Amek Pure Path pre...and the pre was about 30-35 dBs of gain
#4
21st May 2007
Old 21st May 2007
  #4
Gear maniac
 
pbell's Avatar
 
Joined: Sep 2006
Location: Winnipeg
Posts: 280

Had the same issue with a U87

Yea, had the same thing with a U87 at a studio. Used untill there was some down time and then sent it away for repairs. Something had to be replaced, can't remember what it was - Haven't worked for that studio since or talked to the owner so I don't know what the final result was.

My advice is have someone reliable (I can't stress that enough) take a look at it.
#5
21st May 2007
Old 21st May 2007
  #5
Lives for gear
 
seaneldon's Avatar
 
Joined: Mar 2006
Location: Bahstahn, MA
Posts: 2,706

the one time i used hung that mic at the gearslutz shootout, it was almost worthy of line level on vocals. definitely no shortage of output juice.
#6
22nd May 2007
Old 22nd May 2007
  #6
Lives for gear
 
poncival's Avatar
 
Joined: Mar 2005
Location: Mesa, AZ
Posts: 688

is it possible that the mic cable from the power supply to the mic pre is bad?
#7
22nd May 2007
Old 22nd May 2007
  #7
Lives for gear
 
bobwarren's Avatar
 
Joined: Feb 2006
Posts: 908

In my experience with Neumann TLM mics has been I've almost needed in-line attenuators to pad the output of the mic. In other words, they were really hot going into a True Systems P8. YMMV
Emi
#8
22nd May 2007
Old 22nd May 2007
  #8
Emi
Gear maniac
 
Emi's Avatar
 
Joined: Sep 2006
Location: Madrid
Posts: 277

Quote:
Originally Posted by poncival View Post
is it possible that the mic cable from the power supply to the mic pre is bad?

the TLM 49 doesn´t use a power supply, it´s phantom powered

don´t confuse it with the M149
#9
22nd May 2007
Old 22nd May 2007
  #9
Lives for gear
 
poncival's Avatar
 
Joined: Mar 2005
Location: Mesa, AZ
Posts: 688

Is it possible the cable from the mic to the mic pre is bad?
#10
22nd May 2007
Old 22nd May 2007
  #10
Lives for gear
 
bexarametric's Avatar
 
Joined: Jan 2007
Location: Dallas
Posts: 2,092

What pre are you using?
#11
22nd May 2007
Old 22nd May 2007
  #11
Gear maniac
 
bwindsor's Avatar
 
Joined: Apr 2004
Location: Ottawa
Posts: 223

Deadmeat,

I'm using a Pacifica with that mic, and have had no issues with running the gain "abnormally" high, compared to other mics (Gefell M930 in particular)...my RE20 does need the extra juice, but that's a horse of a different color

BW
#12
22nd May 2007
Old 22nd May 2007
  #12
Lives for gear
 
Watersound's Avatar
 
Joined: Jan 2005
Location: New Jersey
Posts: 726

No problems here either. Check cables/pre etc. I love this mic, sounds really good on a lot of sources.
Deadmeat
Thread Starter
#13
23rd May 2007
Old 23rd May 2007
  #13
Gear addict
 
Deadmeat's Avatar
 
Joined: Feb 2007
Location: Silver Spring, MD
Posts: 339

Thread Starter
Quote:
Originally Posted by bexarametric View Post
What pre are you using?
Focusrite ISA428, JoeMeek TwinQ, UA 2610, and an Avalon 737.
Using short cable runs direct to the pre. Tried several different impedence
settings on the pres that can do that. Tried Mogami and Zaola cables.
I think I'll have the mic looked at.
Thread Tools
Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Similar Threads
Thread
Thread Starter / Forum
Replies
Jonboy79 / The Moan Zone
2
Keyplayer / The Moan Zone
19
kervickblows / Low End Theory
3
pdadda / So much gear, so little time!
3

Forum Jump
 
Register FAQ Search Today's Posts Mark Forums Read

SEO by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.